Kategorier
El

Så får du billigaste elavtalet

Genom att se över försäkringar, lån, elavtal och andra fasta kostnader minst en gång per år går det att få bättre villkor och lägre kostnad. Så här får du billigaste elavtalet!

  • Jämför en gång per år
   Ta för vana att jämföra villkor för ditt elavtal en gång per år. Priserna och avtalet kan ha ändrats, både på nuvarande leverantör och dess konkurrenter, samtidigt som ditt eget behov kan ha förändrats. Har du däremot bundet avtal i ett par år finns ingen anledning att jämföra förrän någon vecka innan detta löpt ut.

   Enklast sker jämförelse via jämförelsesidor på internet. De ställer flera bolag mot varandra och på flera sidor går det även att ange elkonsumtion varpå de det billigaste elavtalet presenteras.

 • Ha koll på uppsägningstiden
  Även om avtalet inte har bindningstid så kan det ha uppsägningstid. Genom att ha koll på denna period kan uppsägning ske så snart som möjligt i det fall som lägre pris hittas på annat bolag.
 • Utnyttja erbjudanden
  Den som är mycket aktiv kan ”hoppa mellan olika bolag” och ta del av deras erbjudanden. Det finns exempelvis de som erbjuder ”gratis fast avgift” under de första 12 månaderna eller att rabattcheck ges på matvarubutik till alla nya kunder.

  Framförallt är det lägenhetsinnehavare som tjänar på detta eftersom de har relativt låg elkostnad och att rabatten därmed blir procentuell stor i förhållande till den totala kostnaden.

 • Se över konsumtionen!
  Även den som har det billigaste elavtalet kan få en räkning på en stor summa. Det handlar självklart om hur mycket el som förbrukas. Det allra viktigaste är alltså att stoppa ”eltjuvar” och minska konsumtionen. Se exempel på faktorer nedan.
 • Välja rörligt eller fast?
  Rörligt pris har historiskt sett varit bättre än fast pris. Detta framförallt om genomsnittskostnaden jämförts under en längre period. Däremot har det även funnits kortare perioder då rörliga priset har varit betydligt högre än det fasta. Vad är bäst i längden? Statistiskt och historiskt har rörligt varit billigare.

Billigaste elavtalet – med lägre konsumtion

Genom att kombinera billigaste elavtalet med så låg elförbrukning som möjligt hålls den totala kostnaden så låg som möjligt.

 • Sänk värmen i hemmet
 • Värm upp huset när elen är som billigast
 • Använd mätare som visar vad som drar mest el
 • Läs tips på elbolagens hemsidor
 • Se över uppvärmningssystem

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *