Kategorier
Solceller

Saker att tänka på för den som planerar att installera solceller

Att installera solceller kan vara en bra investering som gör att egen el kan produceras till hushållet. Det funkar i princip överallt och på dom flesta typer av tak men det kan vara värt att undersöka både det tänkta taket och andra saker innan en installation genomförs. Nedan följer några saker som är bra att tänka på.

Är taket lämpligt?

Det går att installera solceller på dom flesta typer av tak, oavsett om det är på en villa, ett fritidshus eller en ladugård. Även dom flesta materialen, så som plåt, tegel, betong och papp, fungerar som underlag för panelerna. Däremot är det många installatörer som inte ger sig på arbeten på eternittak eftersom det innebär en arbetsmiljörisk.

En annan sak att tänka på, för personer som planerar att installera solceller, är takets ålder och skick. Solceller har en livslängd på ca 30 år, så för de som har ett gammalt tak kan det vara värt att byta ut det innan solpanelerna kommer på plats.

Vad gäller taket så finns en sak till som är bra att veta och det är att taklutningen har betydelse för hur effektivt solpanelerna kommer att fungera. Rekommendationen är att taket ska ta en lutning på 20–70 grader – där ca 40–50 grader sägs vara det optimala.

Det ultimata väderstrecket för att installera solceller

Även vilket väderstreck det tänkta taget ligger i är av betydelse och det finns tre väderstreck som fungerar:

  • Söder
  • Öst
  • Väst

Ett tak i söderläge är absolut bäst men det går även att få en bra elproduktion på tak som ligger mot väst eller öst. Tak som vetter mot norr kommer däremot inte generera någon el – åtminstone inte så pass mycket att det är vart investeringen med att installera solceller.

Skugga

En annan viktig faktor är att taket inte ligger i skugga. Det kommer att försämra produktionen även om det inte betyder att det kommer utebli helt. Men för att få ut så mycket som möjligt av solcellerna kan ibland träd behöva tas ner och annat tas bort som skuggar det tänkta taket.

Med installation av en solcellsinstallatör kommer denne troligen att se till att alltifrån tak till läge är bra – men det är alltid bra att själv förbereda sig så gott det går.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *